Wordt Amazon onze nieuwe winkelstraat?

Wordt Amazon onze nieuwe winkelstraat?

Picture of Eric Marchand

De Corana crisis trekt diepe sporen door onze winkelstraten. Door de intelligente lockdown zijn er minder bezoekers en minder bezoekers is minder omzet. De vraag is kan onze huidige winkelstraat blijven bestaan in de 1,5 meter samenleving? Of gaan we massaal onze aankopen online doen?

Tijdens de SARS uitbraak in 2003 zijn partijen als Alibaba in China flink gegroeid. Ook nu tijdens de Corona crisis zien wij de dat de omzet in de e-commerce stijgt. Volgens een artikel op NOS heeft Amazon 26 procent meer omzet dan het eerste kwartaal vorig jaar. Volgens andere cijfers steeg in Nederland het aantal webshop bezoekers gemiddeld met 8%.

Betekend dat het einde van de stenenwinkel? Misschien wel, althans in de huidige vorm. Al zien we nu langzaam het aantal bezoekers weer wat stijgen, maar er blijven nog veel vragen over voor de toekomst. Kunnen we blijven funshoppen in een anderhalve meter samenleving? En willen de mensen in een rij wachten als ze de winkel nog niet in kunnen omdat deze vol is?

De online webshops zullen nooit de gezelligheid van een winkelstraat kunnen nabootsen en ook het persoonlijke advies wat een lokale ondernemer graag geeft zul je niet terugvinden bij de grote webshops. Daarom denk ik ook dat naast de grote webshops er een markt is voor de lokale winkels. Maar als een deel van je klanten nu niet naar de winkelstraat komt, maar online winkelt, zul je als stenenwinkel ook online aanwezig moeten zijn.

Worden Amazon en alle andere webshops onze nieuwe winkelstraat?

De groei van de webshops was al langer ingezet en gaat nu alleen nog maar harder. Mensen wennen aan het gemak van online bestellen en laten bezorgen. Natuurlijk zullen mensen graag naar de winkelstraat blijven komen voor de gezelligheid, maar een deel van hun aankopen zullen ze online blijven doen.

Wat kan ik als lokale stenenwinkel doen?
Ik denk dat online aanwezigheid belangrijk gaat worden de komende tijd. En dat een goede mix tussen een lokale stenenwinkel een webshop heel krachtig kan zijn. Helemaal als winkeliers lokaal de handen in een slaan en samen online aanwezig zullen zijn. Daarnaast denk ik dat persoonlijk advies en extra aandacht voor je klant het voordeel is van een stenen winkel en een lokale ondernemer.

HTML5
CSS3
WEBAPP
ANDROID
IOS
ANGULARJS
REACT

Zullen we kennismaken?

Bel ons 0341 26 32 73 of laat een bericht achter: